Eftertryk: På Fælleden – en geokritisk læsning af Amager Fælled i dansk samtidslitteratur

For de litteraturinteresserede har Eftertryk i dag udgivet en geokritisk læsning af Amager Fælled i dansk samtidslitteratur.

Elisabeth Friis, lektor og litteraturkritiker, undersøger Amager Fælleds betydning i litteraturen. Hun forklarer betydningen af rum i litteraturen, og i verden, og undersøger hvilken rolle Amager Fælled spiller i forskelligere tekster, skrevet i så forskellige tider som slutningen af 1800-tallet og 2016.

“Amager Fælled er på ingen måde et uberørt naturreservat – området bliver brugt hele tiden – til alt fra hyldeblomstsplukning til anonym sex. Når man befinder sig på fælleden har man shoppingcenter og metro lige ved hånden – og flyvemaskiner over hovedet – fælleden er et sted i brug, og hvis det erfares som et “miljø7” er det et miljø, der inkluderer Kentucky Fried Chicken og den sidste nye maskine fra Boeing-fabrikkerne.

Samtidig er det et nomadisk rum – både i konkret (romalejre, overnattende flygtninge) og deleuziansk/guattarisk forstand: Det vil sige et rum, der ikke er bestemt af parcellering (dvs. en infrastruktur baseret på ejendomsret – det stribede rum (espace strié) – men som derimod aftegnes af de kroppe, der bevæger sig rundt i området – det glatte rum (espace lisse).8

Med den franske litterat og geokritiker Bertrand Westphal (1962-) kunne man simpelthen sige at rummet bliver til rum som følge af disse bevægelser – og det er, vil jeg hævde, præcis hvad der foregår i den danske samtidslitteraturs omgang med Amager Fælled. Fælleden er simpelthen et rum, der inviterer til en bestemt form for distribution.9 ”

Læs hele artiklen her: http://www.eftertrykket.dk/2017/09/19/paa-faelleden-en-geokritisk-laesning-af-amager-faelled-i-dansk-samtidslitteratur/

 

,

0

Din varekurv