Hvis du brygger øl hjemme i køkkenet, så er det nu blevet tid til at høste Humleblomsterne, så de kan tørres og bringe den særlige bitre kryddersmag til øllet. Der findes et hav af forskellige humlesorter, alle udviklet til ølbrygning i løbet af hundredvis af år, men det hele begyndte med en vild plante, som stammer fra Mellemeuropas løvskove. Efterhånden har Humle dog bredt sig fra humlehaverne til store dele verden og derfor kan man også møde Humleplanten på Amager Fælled.
I løvskove, er der altid konkurrence om lyset. Hvis man ikke er en skyggeplante, så handler det om at komme op, være den som er øverst og dermed får mest sollys. Nogle planter udvikler hårdt ved, som bliver til træstammer, så de kan vokse sig meget store og række bladene højt op. Andre planter har andre strategier. Almindelig Humle er en lian, som snor sig op ad naboplanterne, for at komme op i det livgivende sollys. Humle snor sig altid højre om og den kan blive op til 6 meter høj. Det gælder for alle Lian og Slyngplanter at de i stedet for selv at udvikle ved, der kan bære dem op i sollyset, udnytter de andre planter ved at klatre på og slynge sig omkring deres stammer og grene.
Humle er blevet anvendt i ølbrygningen i Danmark siden 1100-tallet, inden da brugte man Pors som smagsgiver. Selvom vi i dag forbinder Humlens bitterhed med øl, så var overgangen fra Pors til Humle en langsommelig process og ikke alle brød sig om den nye smag. Det er Humleblomsternes indhold af essentielle olier, der giver øllet den særlige smag. Humlehunblomsterne indeholder ikke mindre end 300 forskellige olier, men det er myrcen, caryofellen, farnesen og humulen ølbryggeren er ude efter. Det største indhold af essentielle olier opnås, hvis hunblomsterne, kaldet Humlekopper, høstes når de knitrer som papir mellem fingrene, springer tilbage til deres normale form, hvis man presser dem let mellem to fingre og man tydeligt kan se en gul klistret substans, kaldet lupulin, i knoppen. En god moden blomsterknop dufter let af citrus. Når man har plukket sin Humle, skal den tørres hurtigt, gerne inden for 6-12 timer, for at bevare aromanstofferne. Humle tåler varmetørring i f.eks. en varmlufttørremaskine.
På Amager Fælled kan man møde Humle flere steder. Hun vokser op ad andre planter tæt ved flere af de store grusstier. Hun vokser både i den østlige og den sydlige del af fælleden, men hun er mest talrig i den vestlige del, hvor hun breder sig ud og hænger ned fra krattet mange steder. Hvis du vil møde hende, kan du lige nu genkende Humle på de koglelignende hunblomster. Hanplanterne ser noget anderledes ud end hunplanterne, for Humle er tvebo, hvilket betyder at hanblomsterne kun findes på hanplanter og hunblomster kun findes på hunplanter.
Humle er mere end blot smagsgiver til øl. I århundreder er planten også blevet anvendt medicinsk mod mange forskellige lidelser, men den mest kendte egenskab må være plantens søvndyssende virkning. Hvis du har svært ved at falde i søvn, kan du følge et råd soldaterne under første verdenskrig benyttede -de kom Humlekopper i pudevåret og sov fortrinligt. Humle kan også drikkes som the inden sengetid, gerne samme med Baldrian og Kamille, to andre søvndyssende og beroligende planter.

I 1600-tallet begyndte man i Danmark så småt at drikke the og kaffe, og fordi almindelige borgere drak temmelig meget øl, blev flere kampagner sat i gang for at få danskerne til at drikke mere kaffe og the, og mindre af det berusende øl. Men modstanden var stor og i 1669 forfattede Anders Bording et lille hyldestdigt til øllet, udgivet i avisen “Danske Mercurius”:
“Jeg priser Hummel-Øll og anden Landsens Drikke,
Fremt for slig anden Kram, hvis Kraft jeg kender ikke.
Lad Indian og Tyrk med saadant fylde sig,
Har jeg Øll, Viin og Miød, jeg noksomt hjælper mig.”
Gamle vaner er svære at få bugt med og det fremmede synes altid farligt, men lidt sjovt er det da at tænke på, at ca. 500 år tidligere, var det Humlen, som var den fremmede og i dag drikker danskerne med glæde deres the og kaffe.
Kilder:
- “Lægeplanter og trolddomsurter”, Nielsen, Politikens forlag, 1965
- “Fortællingen om Flora Danica”, Knudsen, Lindhardt & Ringhof, 2014
- https://da.wikipedia.org/wiki/Humle_(plante)
- https://vildmad.dk/dk/ravarer/humle
- http://denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Botanik/Rosales_(rosenordenen)/humle
- https://naturligesovemidler.dk/naturlige-sovemidler/