Jeg har gemt Birk til december måned, fordi Thorstein Thomsen i anledning af Skovens Dag i 2003, skrev en historie om nisserne og træet, den kommer her: “Før der kom farve på verden, var alting hvidt. Det var skovnisserne sure over, for de gik hele tiden ind i træerne. Derfor gav Gud dem farver, så de kunne male skoven. Nisserne syntes, der var alt for mange farver, så de hældte nogle af dem sammen, bl.a. gult og blåt. Det fik de en masse grønt ud af, som de malede alle bladene med. De hældte også andre farver sammen og fik noget forskelligt brunt og gråt. Det malede de på træernes stammer og grene. Men da de til sidst kom til birketræerne, opdagede de, at de havde brugt al malingen. De måtte nøjes med at tørre deres pensler af på barken, så den fik et par mørke striber og pletter her og der. Derfor er birketræernes stammer hvide.”
Der findes omkring 60 arter af Birk, men kun to lever vildt i Danmark: Vortebirk (B. pendula) og Dunbirk (B. pubescens), man kan kende forskel på de to ved at se på grene og bark. Dunbirken har en glat bark med små fine dun og Vortebirken har knudrede harpiksvorter og dens bark bliver med alderen meget knudret, men jeg synes det er nemmere at se på om de stritter eller hænger med grenene. Vortebirken synes trist over navnet og har hængende grene, mens Dunbirken stritter frejdigt med sine. Det er altid Dunbirkens grene, der danner de karakteristiske heksekoste, hvilket skyldes angreb af svampen Taphrina betulina.
Birketræet er udbredt i hele Europa, store dele af Asien samt Nordamerika. De to arter vi kender herhjemme er indvandret syd fra for omkring 14.000 år siden, som et af vores første træer. I nogle tusind år dominerede Birketræer Skandinavien og det var først da Hasseltræerne kom til omkring 8.500 fvt, at Birketræet fik konkurrence. Birk er et pionertræ, sammen med Pil og Rødel, og det betyder at træet med tiden vil dukke op på marker og enge. Et enkelt Birketræ kan på et år sende 30 millioner frø afsted og altså blive til massevis af små nye Birketræer, hvis det får lov. Birk baner vejen for skoven, men når skoven kommer, må Birk forlade området igen, for træets ellers hastige vækst aftager allerede når det er omkring 50-60 år gammelt og dermed overhales det af de andre træer. Birketræet bliver heller ikke særligt gammelt i sammenligning med skovtræerne Bøg og Eg, kun knap 100 år er træets forventede levealder.
Hvis du har brug for at tænde et bål, vil Birk hjælpe dig. Hendes bark indeholder letantændelige olier og små stykker kan bruges som optændingsbriketter i en nødsituation. Træets ved er også godt som brænde, da det brænder uden gnister og giver en klar flamme. Hvis du ikke brænder dit Birketræ, vil det i foråret, når træet vågner af sin vinterdvale, give dig den lækreste Birkesaft, som skulle være ganske gavnlig for helbredet. Bare husk ikke at tappe for meget, det er trods alt træets blod du drikker. Birkens blade er i folkemedicinen blevet benyttet til sårheling og som smertelindrende afkog.

Vi finder Birketræet i alkens historier og folkeeventyr langt tilbage i tiden. I det russiske folkeeventyr om Vasilisa, bor heksen Baba Yaga i en Birkeskov og hendes kost er lavet af birkeris. Vasilisa ender i tjeneste hos Baba Yaga og slipper kun med livet i behold, fordi hun er beskyttet af sin mors kærlighed. I eventyret fremstilles Baba Yaga som en ondskabsfuld heks, men der er muligvis tale om en forvanskning af ældre materiale, hvor Baba Yaga er en form for Skovguddom. I England associeres Birketræet, eller Skovens Hvide Dame, som de kalder hende, med døden, hvorimod træet i den Skandinaviske tradition forbindes med foråret og soles genkomst, her er træet viet til Thor og det bringer beskyttelse mod lynnedslag at plante Birketræer i haven.
Du kan møde Birketræet over det meste af Fælleden, hvor hun har slået sig ned alene eller i små grupper. Ved hestefoldene står nogle særligt smukke eksemplarer og hvis du i foråret vil vide din fremtidige skæbne kan du bede Birk om hjælp. Giv hende en gave og flet en krans af hendes grene, smid kransen i vandet og hun vil svare på et spørgsmål. Flyder kransen ovenpå, er svaret positivt, synker kransen er svaret negativt. Mænd som bedriver denne form for spådomskunst vil aldrig mere kunne gå tørskoet gennem mosen, nu er I advaret.
Kilder:
- “Under the Witching Tree”, Boyer, 2016, Troy Books
- “Danmarks træer og buske”, Møller og Staun, 2015, Koustrup & CO
- http://www.skoven-i-skolen.dk/leksikon/birk-betula
- https://da.wikipedia.org/wiki/Birk
- http://denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Botanik/B%C3%B8geordenen_(Fagales)/birk
- https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/froeplanter/birk/
- http://naturporten.dk/temaer/danmarks-planter/tr%C3%A6er/item/birk
- https://www.skovforeningen.dk/media/skoven-lige-nu-birk-april.pdf
- https://spejder.dk/viden-om/birk
- https://en.wikipedia.org/wiki/Vasilisa_the_Beautiful