Forleden da jeg var ude på Fælleden mødte jeg en masse Frøer som var i gang med at lægge æg i et lavvandet område nordpå. Jeg talte flere end 30 frøer, men der var også mange gemt i sivene og under vandet. Jeg listede mig tættere på og jeg sad og nød deres sang et stykke tid, mens solens stråler varmede os. Et par dage senere kom kulden med Østenvinden rullende ind over os og jeg håber virkelig alle de mange små frøæg klarer sig. Det gør de heldigvis for tilsyneladende lægger Butsnudet frø altid deres æg i den første halvdel af April og arten er udbredt helt op til polarcirklen. Æggene tåler at blive dækket af frost i kortere perioder, og de kan overleve i ugevis ved temperaturer omkring frysepunktet.

Butsnudet frø foretrækker at lægge sine æg i et lavvandet område, gerne en oversvømmet eng, så hun kan sikre sit afkom mod fisk, til gengæld er der risiko for at æggene tørrer ud, hvis foråret bliver for varmt. Hunnerne lægger deres æg i store klumper, og eftersom de lægger omkring 500 til 6000 æg hver, bliver det til ret store områder fulde af æg, fordi frøerne helst lægger deres æg det samme sted allesammen. Æggene hænger sammen i klumper og de svulmer op efter at have ligget i vandet et stykke tid, for derefter at flyde i vandoverfladen. Hvor hurtigt ægget udvikles og haletudsen er klar til at komme ud, afhænger af temperaturen. Det kan altså være meget forskelligt hvor lang tid der går fra ægget er lagt til haletudsen dukker op. F.eks. tager det kun et par dage, hvis temperaturen er omkring 27 grader.
Under æglægningen kvækker hannerne med deres blålige kvækkeposer. Det er under oppustningen af poserne at den skurrende knurrende lyd fremkommer. Lyden er ikke så høj som hos den Grønne frø, så man skal være opmærksom på den, for at høre den. Når Butsnudet frø har lagt sine æg, så kravler de på land og sover lidt videre nede i jorden, for at komme frem igen midt på sommeren. I den sidste halvdel af sommeren og det tidligere efterår gælder det for Butsnudet frø om at spise så meget som overhovedet muligt, så han kan klare sig uden føde hele vinteren. Han spiser nærmest alt han kan proppe i munden og sluge, men foretrækker regnorme og snegle.

Frøer, Salamandere og Tudser har altid været knyttet til heksen og hendes heksekunster, hvor heksebryggen ofte har brug for Frølår, Salamanderøjne og Tudsefødder. Frøer er liminale væsner, de begynder deres liv i vandet, for at kravle på land, sove som døde i jorden om vinteren og vågne op for at kravle tilbage i vandet om foråret. Denne livscyklus er magisk i sig selv, og der er ikke noget at sige til, at Frøer, Tudser og Salamandere har været betragtet som væsner med kontakt til underverdenen. Traditionelt bruges Tudser og Frøer i beskyttelsesamuletter når heksen vil vandre mellem verdener, men de er også blevet brugt som fertilitetsamuletter, sikkert fordi frøen lægger så mange æg. Ifølge den gamle danske Cyprianus er det et godt varsel at drømme om frøer, med mindre man dræber eller skader dem, så betyder det at uheld vil ramme dig. Og alle ved jo, at hvis man kysser en Frø vil den forvandle sig til en prins.
Det kan være rigtig svært at kende forskel på Butsnudet frø og Spidssnudet frø (Rana arvalis), så jeg er faktisk ikke sikker på, at frøerne på billederne er af den butsnudede slags, men eftersom Butsnudet frø er langt mere udbredt i Danmark regner jeg det for mest sandsynligt at det er ham jeg har mødt. Butsnudet frø findes i det meste af Europa, på nær mindre øer som f.eks. Bornholm, tilgengæld trives frøen i de norske fjelde op til 1000 meters højde.

Kilder:
- “Nordens padder og krybdyr”, Fog, Schmedes, Rosenørn de Lasson, Gad, 1997
- “The Black Toad”, Gary, Troy Books, 2012
- “Den gamle danske Cyprianus”, Bogans forlag, 1998
- https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/padder/butsnudet-froe/
- http://www.naturporten.dk/temaer/danmarks-dyr/padder-og-krybdyr/item/butsnudet-fro
- https://www.naturhistoriskmuseum.dk/viden/naturlex/krybdyr-og-padder/butsnudet-fr%C3%B8
- https://naturguide.dk/butsnudet-froe/
- https://www.skoven-i-skolen.dk/content/butsnudet-fr%C3%B8-rana-temporaria-0
- https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=738
- https://da.wikipedia.org/wiki/Butsnudet_fr%C3%B8
- https://da.wikipedia.org/wiki/Spidssnudet_fr%C3%B8