I dag forbinder de fleste nok både Kristtorn og Mistelten med julen, men brugen af de to planter ved midvinter strækker sig meget længere tilbage i tiden. Kristtorn var en hellig plante i Nordeuropa længe inden kristendommens indtog, dengang kaldtes den Benved (ikke at forveksle med Euonymus europaeus, som er en helt anden ubeslægtet plante), hvilket stadig i dag er plantens navn på norsk. Kristtorn vokser i hellige lunde, hun er Hels hellige plante, hun er med sine røde bær den menstruerende kvinde. Den mandlige modsætning, som vokser højt i træerne, er Mistelten, hvis hvide bær er mandens sæd. Sammen udgør de to planter et stærkt par og ved midvinterfesten høstes både Kristtorn og Mistelten. De bindes sammen og hænges op under loftet som frugtbarhedssymbol, som tegn på at solens livgivende lys vender tilbage og snart vokser planterne igen frem af jorden.

Kristtorn er en magisk plante, derfor må man altid huske at give en dråbe af sit eget blod som tak, hvis man plukker hendes grene. Det er nu, i tiden omkring vintersolhverv, hun høstes, for det er nu hendes magi er stærkest. Kristtorn er en stærk beskytter. Du kan plante en busk i haven, hænge grene op i huset eller bære nogle blade med dig, og hun vil beskytte dig mod farer og lynnedslag.
I de danske skove møder vi oftest Kristtorn i form af en stor busk, eller hvis man bevæger sig ud i de Vestfynske og Østjyske skove, som uigennemtrængelige krat, men man skelner ikke i taksonomien mellem træer og buske. Alle planter med hårdt ved betragtes som træer, og således er Kristtorn et træ. Kristtorn bliver dog sjældent et særligt højt træ, omkring 10 meter er hendes grænse, for hun trives bedst tæt ved jorden. Til gengæld har hun intet imod at vokse i skyggen af andre træer, og man kan derfor se krat af Kristtorn, selv i Bøgeskove, som ellers lukker meget lidt lys ned til skovbunden. Kristtorn er stedsegrøn og her om vinteren lyser hun skoven op med sine grønne tornede blade. Planten er tvebo, hvilket betyder at der findes hanplanter og hunplanter, og bestøvningen kan kun ske, hvis planterne vokser i nogenlunde afstand af hinanden. Det er forskellige insekter, der står for betøvningen i maj-juni, hvor planten blomstrer. Blomsterne er smukt hvide og bærrene, som modnes i oktober og november, skinnende røde.
Kristtorn vokser vildt i det meste af Nord- og Mellemeuropa, planten er hjemmehørende i Danmark, hvor den indvandrede for omkring 9000 år siden. Egentligt vokser planten ikke vildt i den østlige del af landet, men herovre har den forvildet sig ud af folks haver og derfor gror den i krattet på Amager Fælled. På Æbelø voksede der engang en tusindårig Kristtorn, men under en streng vinter i 1940’erne bukkede den under. De fleste planter bliver omkring 2-300 år, hvis de vokser et godt sted, det er ofte en isnende kold vinter, der dræber Kristtorntræer. De planter jeg har mødt på fælleden er ikke så store endnu, men de lægger an til at blive nogle prægtige planter, hvis de får lov at være i fred. Fuglene er glade for Kristtorns røde bær, men mennesker skal holde sig væk, for frøene er giftige. Hvis du har lyst til at møde Kristtorn, må du ud og gå i krattet. Jeg har mødt hende flere steder i den nordlige del af fælleden, hvor hun vokser side om side med de mange Orkidéer. Hun er let at få øje på, for hun er iført sin grønne dragt midt i alt det brune.
Til slut får I første vers af en julesang “Holly and the Ivy”, som handler om Kristtorn (Holly på engelsk). Jeg har lagt et link til hele sangen og til Loorena McKennits version nedenfor.
“The holly and the ivy,
when they are both full grown
of all the trees that are in the wood
the holly bears the crown
o rising of the sun
and the running of the deer
the playing of the merry organ
sweet singing of the choir”
Julesang om Kristtorn og Vedbend “Holly and the Ivy”: https://www.azlyrics.com/lyrics/loreenamckennitt/thehollytheivy.html
Loorena McKennitts version af “Holly and the Ivy”: https://www.youtube.com/watch?v=_FvE-z8xV1g
Kilder:
- “Danmarks træer og buske”, Møller og Staun, 2015, Koustrup & CO
- “Heksens håndbog”, Druehyld, 1987, Høst & Søn
- “Under the Witching Tree”, Boyer, 2016, Troy Books
- https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=3558
- http://medicinhaverne.dk/kristtorn/
- https://naturstyrelsen.dk/media/nst/Attachments/Kristtorn.pdf