Løgkarse er en umiddelbar undselig grøn plante, men en plante som har stor betydning for et områdes diversitet, idet den fungerer som foderplante for de tidlige sommerfuglearter, bl.a. Aurora, desuden er mange insekter glade for løgkarsens blomster. Udover at være en glimrende foderplante for insekter, er den også en udmærket smagsgiver i salat, hvor den skarpe smag giver lidt kant. De overjordiske dele af planten kan spises. Jeg høster af den, så snart planterne er store nok til at klare at jeg snupper et par blade hist og her.

Hvis man til foråret selv vil forsøge sig med at tilføre Løgkarses krydrede smag til sin salat, bør man først sætte sig grundigt ind i plantens udseende. Den kan forveksles med andre planter, bl.a. Vellugtende aftenstjerne, og nogle planter er meget giftige hvis de indtages. Løgkarse vokser ved det nordlige hjørne af Grønjordssøen og mellem træerne ved stensætningen bag bålpladsen. Du kan kende løgkarse på lugten: Den dufter kraftigt af løg når man gnider bladene. Engang imellem inviterer Jann fra “Spiselige planter på Amager Fælled” til plantevandringer på fælleden og han gør stop ved bl.a. Løgkarse, så hold øje med opslag og tag med på tur.
Løgkarse er en toårig plante og ofte har den vintergrønne grundblade. Planten bliver mellem 40 og 120 cm høj, dens blade er lysegrønne i foråret men mørknes henover sommeren, de er hjerteformede med en groft tandet rand. Blomsterne har fire kronblade og sidder i klaser. I efteråret sætter Løgkarse lange tynde frøkapsler. Blomsterne er insektbestøvede og frøene spredes med vinden. Løgkarse hører til korsblomstfamilien, sammen med bl.a. Raps, Hyrdetaske, Rukola, Kål og Sennep. De har fået deres familienavn, fordi alle har fire blomsterblade, som danner små kors. Alle planter i denne familie danner skulper. Skulpen dannes af to frugtblade, som er vokset sammen der hvor frøene sidder fast. Når frøene er klar til at blive sendt afsted på eventyr, åbner skulpen sig nedefra og bladene falder af, så frøstolen med frø og en gennemsigtig skillevæg er tilbage. Nu kan vinden få fat i de små frø og sprede dem. Skulper kan være lange og tynde som hos Raps og Løgkarse, eller de kan være små og tykke som hos Hyrdetaske.

Løgkarse foretrækker næringsrig jord og hvis ikke den får konkurrence af andre planter kan den virkelig brede sig hurtigt. Ofte finder man den i selvskab med Brændenælden, så det vil være et godt sted at begynde at lede, hvis du vil hilse på planten. Den vokser oprindeligt i skoven, men findes i dag også i krat, ved vejkanter og på ruderater. Løgkarse er en ganske almindelig plante i Danmark, den er hjemmehørende og man har fundet spor af planten i 6000 år gammelt lertøj fra jægerstenalderens Ertebøllekultur. I middelalderen har man brugt løgkarse som lægeplante. Den blev anvendt som ormemiddel og mod sygdomme i luftvejene, mavesår og kløe.
Hvis du vil møde denne venlige grønne plante, må du væbne dig med en god feltflora, så du kan genkende hende, når du møder hende på den vilde fælled. Måske er du heldig også at møde Aurora i larveform, eller senere som pragtfuld hvid og orangegul sommerfugl. Husk kun at høste af Løgkarse, hvis du er helt sikker på artsbestemmelse og husk altid at høste med venlighed, så planten kan overleve og der er nok til andre, menneske som sommerfugl.
Har du mødt Løgkarse? Har du taget billeder med hjem? Eller er der steder, hvor jeg tager fejl? Så del gerne din viden, din fortælling og dine billeder om Løgkrse med os andre <3
Kilder:
- “Vilde blomster”, Flethcer, Aschehoug, 2004
- http://www.danmarksflora.dk/0302.php?planteid=106
- http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/groensager/salat_og_bladgroentsager/1161.html
- https://da.wikipedia.org/wiki/L%C3%B8gkarse_(art)
- https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=2740
- https://naturguide.dk/logkarse-naturens-eget-krydderi/
- https://www.haveabc.dk/38/skulpe