Mirabel hedder egentligt Kirsebærblomme, andre kalder hende Myrobalan, men uanset navnet tiltrækker hun sig i øjeblikket al opmærksomheden som hun står rank med sine mange lysende hvide blomster. Bier og andre nektarsøgende insekter er vilde med hende, for de er sultne nu efter de er vågnet af vinterhiet. Senere på sæsonen, når hendes blomster for længst har tabt bladene og er forvandlet til de smukkeste røde, orange og gule stenfrugter, vil disse give næring til de mange fugle som flyver over fælleden. De frugter fuglene ikke tager, dem spiser Ræven, når de falder ned og de mange sten der ligger tilbage vil flittige små gnavere samle ind og gemme som vinterforråd. Mirabel er i sandhed et meget gavmildt træ.

Tilgengæld ved man aldrig, hvordan frugterne smager, så har man fundet et træ med søde frugter, er det med at huske, hvilket det er, så man kan komme igen året efter. Nogle træer giver nemlig de sødeste skønne frugter, andre har melede frugter, andre giver sure eller bitre frugter og nogle giver meget vandede frugter uden så meget smag. Der er rimelig enighed om, at Sveskeblommetræet er opstået som en spontan krydsning mellem Mirabel og Slåen (Prunus spinosa), og sidenhen er den fremelsket af planteavlere. Mirabel krydsbestøver da også gerne med alle mulige andre træer af Kirsebærslægten, f.eks. Kræg (Prunus domestica).
I virkeligheden er Mirabel slet ikke hjemmehørende i Danmark, hun er rejst hertil hele vejen fra Mellemøsten engang i 1800-tallet. Først slog hun sig ned i parker og haver, men sidenhen har hun fundet vej ud i det vilde og vokser nu i krat, markskel og hvor der ellers er plads. På kun omkring 100 år, har hun bredt sig ganske pænt over landet, men hun er dog mest almindelig at træffe øst for Lillebælt. Hun stiller ikke de store krav til jordbunden, men bryder sig trods alt ikke om at få våde fødder og derfor finder du hende på de mere tørre områder af fælleden, langs stierne og kanalerne.

Mirabel er, under navnet Kirsebærblomme, en af Bachs 38 helende blomster. Ifølge Bachs teori har hver plante en bestemt form for energi og denne energi kan opsamles i vand. Blomsterne virker på menneskets sindsstemninger og gør det lettere for kroppen at hele de fysiske sygdomme og symptomer, der opstår når vores sind er i ubalance. Mirabel virker mod angst, og gør det lettere for den angstlidende at slappe af og give slip. Hun giver sindsro.
Selvom Mirabel hører til under varmere himmelstrøj, så tåler hun fint frosten og hun er, som vi lige nu kan opleve på fælleden, en af de tidligt blomstrende træer. Det er en fordel, for hun er sikker på besøg fra bestøvende insekter, som endnu ikke har så mange planter at vælge imellem, men det er ikke helt uden risiko at folde knopperne ud allerede sidst i marts. Vi kan stadig få nætter med frost, hvis vinden vender, og så dør blomsterne, hvilket resulterer i dårlig frugtsætning. Det lykkedes dog alligevel for det meste, at få blomsterne omdannet til frugter og disse modnes løbende fra juli til oktober. Du kan bruge Mirabelfrugterne til marmelade på samme måde, som hvis det var blommer eller kirsebær. Jeg synes det er nemmest at koge dem med sten i og si det hele til sidst, for frugterne er små og det bliver hurtigt til noget af et pillearbejde at forsøge at få stenene ud.

Mirabel er ikke noget sort træ, hun bliver sjældent højere end 10 meter og nogle vil faktisk sige der er tale om en busk. Hun vokser gerne sammen med Hvidtjørn og Æble.
Kilder:
- “Danmarks træer og buske”, Møller og Staun, Koustrup & Co, 2015
- “Bachs blomstermedicin” Shaw, Könemann, 1998
- https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=4192
- https://www.dr.dk/nyheder/viden/naturvidenskab/mirabelletraeerne-er-tidligt-ude
- https://www.skoven-i-skolen.dk/content/mirabelle-marmelade
- https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/froeplanter/mirabel/
- https://da.wikipedia.org/wiki/Mirabel
- http://www.spisamagerfaelled.dk/kirsebaerblomme/
- http://denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Botanik/Rosales_(rosenordenen)/kirseb%C3%A6rblomme
- http://www.bachflower.com/bach-blomster-remedier/