I H.C. Andersens eventyr er den kinesiske kejser slet ikke klar over, at fuglen med den smukkeste stemme af alle lever i hans have. Da han opdager det, vil han straks have den til at synge for sig i hans palads, og det gør den lille fugl gerne. Den synger de smukkeste sange og hele riget betages af dens stemme.
Nattergalen synger, som navnet antyder, om natten og dens stemme er klar og tydelig i mørket. Det er en strategi han har anlagt sig, for så er der ingen andre fuglestemmer og hunnerne lytter kun til hans. Nattergalen vil have scenen for sig selv. Hans stemme kan da også bære det, den er virkelig smuk, ja nærmest magisk. Forskere mener at have fundet ud af, at Nattergalen synger om sig selv, om sine egne fortrin, for at tiltrække sig en mage. Han forklarer med sin sang hvor gammel han er, hvilken slægt han tilhører, hvor mange unger han har fået på vingerne og meget andet. Nattergalen kan op til 250 forskellige lydstykker, som han sætter sammen til omkring 180 forskellige sangstykker, som igen sammensættes til de meget varierende sange vi kan lytte til. Nattergalehunnen lytter til hannernes sange, og ud fra de forskellige variationer beslutter hun, hvem hun vil have som mage.
Du kan høre nattergalens sang her: https://www.fuglestemmer.dk/nattergal/ Men jeg vil anbefale dig, at tage en tidlig morgenvandring på Amager Fælled, gerne i den nordlige del, hvor chancen for at høre hans stemme er størst, så du kan opleve Nattergale ude i den virkelige virkelighed.
Det er også Andersens pointe i eventyret, han er jo romantiker og i romantikken var man overbevist om at Gud fandtes i naturen og derfor var naturen hellig. Fordi hele kejserens rige er så betaget af nattergalen, er der en snu urmager, som opfinder en kunstig nattergal. Den kunstige nattergal synger smukt og den er tillige belagt med guld og ædelsetene. Kejseren er glad for sin gave og vil have den levende nattergal til at synge duet med den kunstige nattergal, men det går galt for den frie fugl har brug for frihed til at variere sin sang og den kunstige fugl kan ikke ændre sin. Nattergalen giver op og flyver sin vej. Da bliver hele kejserens rige enige om, at den kunstige nattergal også er langt bedre, for ikke nok med at den synger smukt, så ser den også så fantastisk yndig ud, med sine glimtende ædelstene.
Nattergalen er en sky fugl, og den lever en hemmelighedsfuld tilværelse i tilgroede moser og langs med vandløb, hvor den kan gemme sig i det vilde krat. Dens fjerdragt er brunlig, hvilket hjælper den til at skjule sig for fjender. Parret bygger deres rede nede ved jorden af græs og vissent løv, hunnen lægger 4-6 æg som udruges i løbet af to uger. Nattergalen vil rigtig gerne bo i et område, hvor der er fugtigt og godt med insekter, hvor der er både krat og åbent landskab. Den er svær at gøre tilfreds og stiller store krav til sin bolig og derfor er den flere steder i landet på tilbagegang. Når Nattergalens levesteder forsvinder, så forsvinder Nattergalen. For at tilgodese Nattergalen skal der være en balance mellem krat og åbent landskab, men mange steder vokser moser og ålandskaber til med Pil. Og den skal have fred til at yngle.
“Den virkelige nattergal var forvist fra land og rige.” Skriver H.C.Andersen om den lille fugl med den store stemme. Men kejseren og folket var ligeglade, for de havde jo den kunstige fugl at lytte til og se på og glæde sig over.
“Kunstfuglen havde sin plads på en silkepude tæt ved kejserens seng; alle de presenter, den havde fået, guld og ædelstene, lå rundt omkring den, og i titel var den steget til “Højkejserlig natbord-sanger,” i rang nummer ét til venstre side, for kejseren regnede den side for at være mest fornem, på hvilken hjertet sad, og hjertet sidder til venstre også hos en kejser. Og spillemesteren skrev femogtyve bind om kunstfuglen, det var så lærd og så langt, og med de allersværeste kinesiske ord, så alle folk sagde, at de havde læst og forstået det, for ellers havde de jo været dumme og var da blevet dunket på maven.” (H.C. Andersen, “Nattergalen”, 1843)
Nattergalen er en af vores langdistancetrækfugle. Allerede i slutningen af august eller begyndelsen af september letter Nattergalen og trækker sydpå til Vestafrika for vinteren. Det er en lang tur for den lille fugl, og der er da også ganske mange af de unge fugle, der ikke klarer turen. Hele den lange vinter må vi være foruden Nattergalens sang.
I eventyret er den kunstige nattergal gået i stykker og ingen i hele riget kan reparere den. Kejseren er blevet syg af sorg over at have mistet sin nattergal og ligger for døden. Hele riget sørger og alle er de ude for at lede efter den levende nattergal, i håbet om at dens sang kan redde ham. Men ak, den levende nattergal er intet sted at finde.
Bestanden af Nattergale er nedadgående i Danmark. Dens levesteder er under pres, insekterne forsvinder og rigtig mange fugle overlever ikke turen sydpå. På Amager Fælled yngler omkring 30 Nattergalepar, det er den absolut største bestand i København. De bor primært i den nordlige del af Amager Fælled. Om ganske få dage mødes politikerne i Borgerrepræsentationen, for at tale om byggeri på Fælleden. De stirrer på området nord for Grønjordsøen i deres jagt på rigdom og guld, de ser ikke den levende Nattergal, de lytter ikke til hans stemme. Hvis de bygger, er Nattergalen forvist og den kommer ikke tilbage.
Men eventyret behøver ikke slutte her. Sommetider skal man ligge for døden inden man forstår, at man lod sig nare af skinnende glar og har været lige ved at miste noget smukt. Den vilde natur er noget af det vigtigste vi har og uden den dør vi, det vidste Andersen.
“Da lød i det samme, tæt ved vinduet, den dejligste sang: Det var den lille, levende nattergal, der sad på grenen udenfor; den havde hørt om sin kejsers nød, og var derfor kommet at synge ham trøst og håb; og alt som den sang, blev skikkelserne mere og mere blege, blodet kom raskere og raskere i gang i kejserens svage lemmer, og Døden selv lyttede og sagde: “Bliv ved lille nattergal! bliv ved!”” (H.C. Andersen, “Nattergalen”, 1843)
Og Nattergalen synger døden bort med sin smukke stemme og redder kejserens liv, for det er et eventyr og eventyr skal slutte lykkeligt. Og selvom vi må længes efter Nattergalen vinter efter vinter, så vender han tilbage hvert år til maj og fylder de lyse nætter på Fælleden med sin sang.
Har du hørt Nattergalen synge? Har du måske endda set den sky fugl? Så del endelig din historie med os <3
Og hvis du synes vores politikere har brug for at lytte lidt mere med hjertet og lidt mindre med regnemaskinerne, så send dem en mail, kom til borgermøde på tirsdag, kom med når Amager Fælleds Venner tager til møde i Borgerrepræsentationen på torsdag, skriv under for bevarelse af natur alle steder i landet.
Optakt til Borgermøde: https://www.facebook.com/events/596067304104903/
Borgermøde: https://www.facebook.com/events/2636240183279158/
Møde i Borgerrepræsentationen: https://www.facebook.com/events/640833412930021/
Kilder:
- https://dofbasen.dk/ART/art.php?art=11030
- https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=501
- https://www.dof.dk/om-dof/nyheder?nyhed_id=1468
- https://da.wikipedia.org/wiki/Nattergal
- https://www.naturhistoriskmuseum.dk/viden/naturkanon/fugle/nattergal
- https://naturguide.dk/ny-synger-nattergalen/
- https://www.fuglestemmer.dk/nattergal/
- https://www.independent.co.uk/environment/nature/male-nightingales-sing-complex-songs-to-show-females-they-will-be-good-fathers-say-scientists-10327130.html
- H.C. Andersens eventyr om nattergalen: https://www.andersenstories.com/da/andersen_fortaellinger/nattergalen