Planerne for strandengen
Da Ørestadsloven blev vedtaget i 1995, blev der lavet en Helhedsplan Helhedsplanen var et oplæg til kommunens arbejde med kommunens kommuneplan. I Helhedsplanen blev der lagt planer for strandsengen på Amager Fælled.
Strandengen er den østlige del af Amager Fælled. Den vestlige – og største – del af Amager Fælled er tidligere losseplads område for mest usorteret husholdningsaffald. Inden lossepladsen var det en del af vandområdet Kalveboderne, som stødte op til Strandengen.

I Helhedsplanen indgik, at der kunne bygges på den sydlige del af strandengen på Amager Fælled. Det var imidlertid kommunen, der i kommuneplanen og endeligt med en lokalplan skulle fastlægge om der skulle bygges. Den nordlige del af strandsengen på Amager Fælled blev ved lov i Ørestadsloven fastlagt til at skulle være naturområde. Det er markeret med grønt i figuren til højre Det kan en kommuneplan derfor ikke ændre.
Hele den vestlige del med den tidlige losseplads er fredet og fredningen forbyder bebyggelse på området. Fredningens bestemmelser kan kun omgås, hvis Folketinget vedtager en anlægslov, der tillader bebyggelse.
Indtil efteråret 2017 var det kommunens plan, at der skulle bygges boliger på den sydlige del af Strandengen. Planerne havde medført omfattende protester fra Amager Fælleds Venner, Danmarks Naturfredningsforening, København og demonstrerende borgere. 48.000 borgere havde med deres underskrift protesteret mod byggeriet.
Det medførte, at overborgmester Frank Jensen den 19. september opgav planerne om at bygge på den sydlige del af strandengen. Enhedslisten, SF og Radiale allerede havde meddelt, at de ikke ønskede bebyggelsen. Der var der ikke længere flertal for at bygge på strandengen. Alternativet, der først kom i borgerrepræsentationen fra 2018, havde meddelt, at de ikke ønskede bebyggelse på strandengen.
Nye planer for bebyggelse på Amager Fælled
By&Havn, som ejer byggegrunden på strandengen, mister en indtægt fra det aflyste byggeri. Overborgmester Frank Jensen ønsker derfor, at By&Havn skal kompenseres for deres tab. By&Havn mener, at de har tabt 1,9 mia. kr. Det er imidlertid ikke klart, om By&Havn reelt har tabt 1,9 mia. kr. By&Havn havde selv indtil foråret 2017 værdisat gevinsten fra byggegrunden til 422 mil. kr. By&Havn har ikke noget krav på erstatning i henhold til hverken lovgivningen eller kommuneplanlægningen.
For at kompensere By&Havn vil overborgmesteren gerne kunne give By&Havn en anden grund til bebyggelse. Kommunen har derfor undersøgt, hvor i København, der kan findes kommunale grunde, som kan overdrages til By&Havn. Du kan hente rapporten “Undersøgelse af alternativer byggemuligheder til strandengen – her”. Vil du se det omfattende bilag, så her du hente det her: Billag til rapporten om alternative byggemuligheder til strandengen

Den første grund, der har været i spil, er Lærkesletten (’Campinggrunden’) på Amager Fælled og lige nord for Vejlads Allé. Der kom derfor allerede i ferbruar 2018 en rapport som undersøgte om forureningen på Lærkesletten fra lossepladsen og hvilke konsekvenser forureningen ville have for et eventuelt byggeri. Du kan hente rapporten her: Amager Fælled – Indledende forureningsundersøgelse – februar 2018
De to andre områder ligger i den nordlige del af Amager Fælled. Det er områderne ’Nord – vest’ og Nord – øst’. Begge er forslået med to variationer.
Partierne i borgerrepræsentationen ønskede imidlertid at få screenet alle grunde, hvor der muligvis kunne bygges, så By&Havn kunne kompenseres. I alt 1520 kommunalt ejede jordstykker blev screenet. I en rapport herom udpeges fire steder, hvor et byggeri kunne give By&Havn kompensation. De tre ligger på Amager Fælled og det fjerde ligger på Sydhavnstippen.

Økonomiudvalget i kommunen besluttede derefter, at der skulle arbejdes videre med de tre på Amager Fælled og at der ikke skulle arbejdes videre med området på Sydhavnstippen.
De ene område på Amager Fælled ligger på Lærkesletten (Campinggrunden). Der er to alternative forslag for Lærkesletten. Den ene omfatter det område, der i en lokalplan er udlagt til campinggrund. Det er området omgivet af den røde linje i figuren nedenfor. Den andet er et udvidet område, hvor det gult skraverede område tillægges. Områderne på Lærkesletten ligger på fredede arealer.
Variationerne for område ’Nord–vest’ er på figuren markeret med røde og grønne linjer. Variationerne for ’Nord – øst’ er markeret med gule og orange linjer. Nord-vest området ligger på fredede arealer. En del af det med gult markerede Nord-øst område ligger på fredet område, og resten af det ’gule’ område er beskyttet natur efter Ørestadslovgivningen. Det sidste gælder hele dette orange område.
Da områderne, der er udpeget til mulig bebyggelse enten ligger på fredede arealer eller er omfattet af beskyttelsebestemmelser i Ørestadslovgivningen (Lov om By&Havn), kan kommunen ikke selv bestemme at der skal bygges. Hvis der skal bygges skal folketinget for de fredede områder vedtage en anlægslov, som tillader byggeri. For arealerne, der er omfattet af Ørestadslovgivningen, skal denne lov laves som.
Det forventede forløb i kommunen i efteråret 2018
Overborgmester Frank Jensen ønsker, at afgørelsen om bebyggelse på Amager Fælled skal afgøres i forbindelse med budgetforhandlingerne. I midten af august begynder politikerne at drøfte budgettet. Der skal endvidere komme yderligere en rapport om mulige byggegrunde. Den skal efter planen komme den 20. august.
Borgerrepræsentationen vedtog den 31. maj 2018 (klik) følgende for det videre forløb og for den rapport, der skal komme den 20. august:
At der tilvejebringes et fyldestgørende beslutningsgrundlag for følgende scenarier, for udpegning af alternativ finansiering til byggefeltet i Ørestad Fælled Kvarteret, herunder:
-
- Muligheden for at fordele byggeriet over flere jordstykker, hvor Københavns Kommune eller By & Havn er grundejer, og som ikke i forvejen indgår i By & Havns budget. Undersøgelsen bør blandt andet inkludere arealer, som er sorteret fra i tragtscreeningen, fx fordi de er under 3000 m2. Samtidig skal det undersøges, hvilke jordstykker Københavns Kommune ejer uden for kommunegrænsen, der kan benyttes til finansiering. Undersøgelsen bør inkludere alle mulige arealer; dog skal det fremgå, tydeligt, hvis brugen af arealet har været eller er reserveret til et særligt formål.
- Muligheden for fortætning af byen andre steder – fx ved at tillade højere bebyggelsesprocenter på udviklingsarealer – samt for indvending af nye arealer ved jordopfyldning.
- Mulighederne for at kompensere By & Havn kontakt via en afdragsordning
- Muligheden for at kombinere ovenstående løsninger
- Der tilføjes et fjerde scenarie til at-punkt 2 med følgende tekst: ”At alle potentielle byggefelter, der undersøges på Amager Fælled habitatvurderes”
- Der tilføjes et at-punkt 5 til indstillingen med følgende tekst: ”At der gennemføres en ekstern vurdering af, hvordan Københavns Kommune vil stå i en evt. voldgiftssag mod By & Havn forud for endelig beslutning om alternative byggemuligheder til Amager Fælled Kvarter eller anden finansiering, der kan kompensere By & Havn for de manglende indtægter ved ikke at bygge på den oprindelige grund (Strandengen).
Det er alle disse emner, som den nye rapport skal give svar på, og svarene i rapporten vil være grundlag for forhandlingerne mellem partierne.
Forslaget til budgettet behandles i borgerrepræsentationen torsdag den 30. august. Torsdag den 4. oktober skal budgettet være vedtaget. Det betyder, at forhandlingerne mellem partierne om Amager Fælled kommer til at foregå i september. Måske begynder partierne allerede at sondere mulige aftaler efter den 20. august.
Rapporter
Amager Fælled – Indledende forureningsundersøgelse – februar 2018
Undersøgelse af alternative byggemuligheder til strandengen – april 2018.
Billag til rapporten om alternative byggemuligheder – april 2018
Tekniske gennemgang af rapporten om alternative byggemuligheder- 30. april 2018
Knud Erik Hansen