Røllike blomstrer fra juli til september og hun udsender en krydret tung duft, som skal lokke insekter på besøg. Den lille plante ser ikke ud af meget, men hun rummer en stor kraft. Der er tale om en af de vigtigste danske lægeplanter, men ikke alene heler hun mennesker, urten vil også via sit rodnet styrke de planter den vokser sammen med, og det kan således være en fortræffelig blomst at dyrke i haven.
Der findes i Danmark en håndfuld meget stærke ældgamle lægeplanter, og deres effekt på forskellige lidelser kan virke helt overvældende, Røllike er en af dem. Røllike er kendt verden over for sine medicinske egenskaber, fra oldtidens Kina til det antikke Grækenland, nævnes den i lægebøgerne og dens anvendelse kan spores tilbage til oldtiden, hvor man kender den fra arkæologiske fund, bl.a. fandt man blomsterrester i Egtvedpigens grav. Urten er blevet anvendt på mange forskellige måder, mod mange forskellige lidelser, bl.a. virker planten febersænkende, den er slimløsende, afhjælper kramper og bekæmper infektioner. Røllike kaldes også Blodurt, Sårurt og Soldaterurt (herba militaris), fordi soldater i oldtiden bragte urten med sig når de skulle i krig. Planten indeholder stoffer, som virker både blodstillende, antiseptisk og sårhelende, egenskaber værdsat af soldater og andre for hvem snitsår og blødninger er en erhvervsrisiko. Røllike virker desuden fordøjelsesfremmende, urindrivende og indtagelse har en gavnlig effekt på lever- og galdeblærefunktionen. Men det stopper ikke her. Røllike indeholder antihistaminer og kan dermed afhjælpe astma. Et andet af Røllikes tilnavne er Kvindeurt, fordi the af de tørrede planter regulerer menstruation, hun mildner menstruationskramper og reducerer kraftige blødninger. Alt dette er ikke blot overtro og ammestuehistorier, de fleste af plantens egenskaber er i dag anerkendt af Danmarks Farmaceutiske Universitet, selvom der endnu ikke er foretaget kliniske forsøg. Mennesker med kurveblomstallergi vil også reagere på Røllike, så man skal være forsigtig med brugen. Særligt ved udvortes brug er der risiko for en allergisk reaktion og gravide bør helt undgå planten, da den virker abortfremkaldende.

Det er myten om Achilleus der har givet Røllike sit latinske navn Achillea millefolium, som oversat betyder: Achilleus’ tusindbladede urt. I Iliaden fortælles det at helten Achilleus medbragte urten til slaget om Troja og lærte soldaterne, hvordan de kunne kurere sår med Røllike. Ærgerligt for Achilleus at planten ikke dulmer vrede. Det siges desuden om Røllike, at den voksede frem, hvor rust fra Achilleus’ spyd dryssede på jorden. Hvis du lider af hjertesorg, så kan du måske hente hjælp fra Røllike, for hun skulle efter sigende også være i stand til at kurere knuste hjerter. Hænges planten op over vuggen, vil planten beskytte nyfødte mod djævelen og onde ånder.
Røllike vokser helst på tør og næringsrig jord, hun elsker sol, og foretrækker derfor åbne områder, hvor der er ikke er andre større planter, som kan kaste skygge på hende. Når man har lært at genkende Røllike er hun nem at kende fra de mange hvide skærmplanter der findes i Danmark. Røllike hører til Kurveplantefamilien og ikke Skærmplantefamilien, selvom hun ved første øjekast godt kan ligne lidt. Planten er almindelig i Danmark og findes ofte på lysåbne græsmarker, hvor græsset ikke er alt for højt og dominerende. Har du fået lyst til at møde denne helende urt, vokser der lige nu hundredvis af planter i græsset langs kanalerne ved den østlige indgang til fælleden, men enkelte individer står også rundt omkring på marker og enge.
I Danmark kender vi kun to arter af Røllike: Almindelig Røllike (A. millefolium) og Nyse-Røllike (A. ptarmica) og de to er lette at kende fra hinanden, idet deres blade er meget forskellige af udseende. Røllikes blade er fjersnitdelte, Nyse-Røllikes blade er savtakkede. Men måske bør vi yderligere underinddele Almindelig Røllike i indtil flere underarter. De forskellige underarter kan kendes fra hinanden på bladenes form og forgrening i forhold til stænglen. Der findes desuden forskellige varianter af Røllike, som kendes på blomsternes farve, hvor man kender både røde og gule varianter til haven. Den vildt voksende Røllike har typisk hvide til rosa blomster. Indholdstofferne er de samme uanset blomsternes farve og formen på bladene.

Kilder:
- “Danmarks vilde lægeplanter”, Giversen, Brimer og Kristiansen, Gyldendal, 2014
- “Lægeplanter og trolddomsurter”, Nielsen, Politikens forlag, 1965
- “Urt – Din helbredende have”, Goerlich, DR, 2006
- http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/achi_mil.htm
- https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=3113
- https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=4048
- https://www.naturhistoriskmuseum.dk/viden/naturlex/planter/almindelig-r%C3%B8llike
- http://naturporten.dk/temaer/danmarks-planter/urter/item/almindelig-rollike
- https://da.wikipedia.org/wiki/Almindelig_r%C3%B8llike
- https://natmus.dk/historisk-viden/danmark/oldtid-indtil-aar-1050/bronzealderen-1700-fkr-500-fkr/egtvedpigen/egtvedpigens-grav/