Guldsmedeordenen (Odonata) er en af de ældste insektordener. Man kender ordenen helt tilbage fra Trias-tiden for ca. 200 mio. år siden, men allerede i Karbon-tiden for 300 mio. år siden fandtes der enorme Guldsmede. Verden over findes der omkring 5000 arter fordelt på 27 familier. Stor Kejserguldsmed hører til familien af Mosaikguldsmede (Aeshnidae), som i Danmark består af fire guldsmedearter: Blå Mosaikguldsmed (Aeshna cyanea), Brun Mosaikguldsmed (Aeshna grandis), Grøn Mosaikguldsmed (Aeshna viridis) og Stor Kejserguldsmed. Man kan nemt komme til at forveksle Stor Kejserguldsmed med den grønne og den blå Mosaikguldsmed, særligt når de drøner forbi i jagten på føde.
Guldsmede er kødædere. De jager og æder andre insekter, inklusiv andre guldsmede og kan sågar fiske haletudser op af vandet, hvis de kommer for tæt på overfladen. Guldsmede finder deres bytte ved hjælp af synet og de fanger byttet flyvende. Deres engelske navn Dragonfly passer ganske glimrende til disse, for en flue, frygtindgydende væsner. Guldsmede flyver eminent godt. De griber byttet i luften og fortærer det mens de forbliver på vingerne. De er i stand til at flyve højt op i trætoppene og glide lavt over det stillestående vand.
Nogle guldsmede er meget territoriale, dette gælder Stor Kejserguldsmed, som bruger mange krafter på at forsvare sin del af et vandløb eller et vandhul mod indtrængende konkurrenter. Samtidig skal han jage føde og lede efter en egnet partner. Og det har han kun ganske få måneder til. Det er hårdt at være en Kejserguldsmed. Når Kejserguldsmeden har fundet sig en partner, danner de to et parringshjul, også parringen foregår flyvende. Efter parringen lægger hunnen sine æg i flydende plantemateriale, hvor larverne klækkes. Det tager en larve af Stor Kejserguldsmed to år at nå voksenstadiet. Først lever den som en temmelig stor larve i ferskvand, hvor den gør livet usikkert for alle mulige andre vandlevende væsner. Den skal sætte temmelig meget føde til livs, for at blive klar til sin forvandling. Guldsmede har det man kalder en ufuldstændig forvandling. Når larven endelig er klar til at forvandle sig, kravler den på land og så flækkes den simpelthen og Guldsmeden kravler ud. Herefter må den nye Kejserguldsmed sidde stille indtil den er blevet tør og dens vinger fyldes med blod, og så er den ellers klar til at kaste sig ud i et nyt element. Forvandlingen tager et par timer.
I den europæiske folketro har Guldsmeden ikke noget godt ry. Den er kendt som djævelens hest, og man var sikker på den bed hestene. Den kaldtes djævelens nål og på svensk findes fortællinger om at Guldsmede kunne finde på at sy øjenlågene sammen på uartige børn eller voksne som bandede for meget. På svensk kendes Guldsmeden under navnet “blindsticka” og på norsk kaldes den “oyenstikker”. Mange steder i Europa knyttedes Guldsmede til djævelen og hekse, hvorimod det flyvende insekt i Japan havde en hel anden betydning. I japansk kultur er Guldsmeden risplantens ånd og den bringer en god høst. I en mere moderne kontekst er Guldsmeden symbol på forvandling gennem opløsning af egoet. Guldsmeden knyttes også til klarsyn, sikkert på grund af dens enorme øjne, som faktisk består af 10.000 små facetøjne. De mange øjne giver Guldsmeden et misundelsesværdigt godt syn.
Hvis du har fået lyst til at møde en Guldsmed, så er der lige nu rig mulighed for det på Amager Fælled, man kan nærmest ikke undgå de store flyvende insekter. Stor Kejserguldsmed er på vingerne fra juni til august, andre Guldsmede klækker lidt tidligere og nogle kan ses helt hen i september.
Kilder:
- https://da.wikipedia.org/wiki/Anax_imperator
- http://danske-guldsmede.dk/index.php/ct-menu-item-3/2013-07-02-17-46-46/2015-09-26-18-16-57/stor-kejserguldsmed
- https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=2104
- http://www.naturporten.dk/temaer/danmarks-dyr/insekter/item/stor-kejserguldsmed
- http://denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Zoologi/D%C3%B8gnfluer,_guldsmede,_sl%C3%B8rvinger_mv./guldsmede
- https://da.wikipedia.org/wiki/%C3%86gte_guldsmede
- http://www.netbiologen.dk/zoologi/odonata.html
- http://lexopen.dk/dyr/insekt/guldsmed/Guldsmede.html
- http://www.petzon.se/dragonfly/main/just_for_fun/folklore.html
- https://worlddragonfly.org/resources/odonates-in-human-culture/
- http://www.naturporten.dk/temaer/danmarks-dyr/tag/leksikon/Mosaikguldsmede
- http://danske-guldsmede.dk/index.php/ct-menu-item-3/larver-guldsmede
- Vandnymfes metamorfose trin for trin: http://www.netbiologen.dk/zoologi/vandnymfemetamorfose.htm
Terese Verbena