
For 400 millioner år siden kunne salamandere blive fire meter lange, i dag bliver den største i Danmark 10-15 cm. Stor vandsalamander lever sit liv i nærheden af et vandhul og den veksler imellem et liv i vandet og på land. Om vinteren går den i hi i noget kvas, og sover indtil det igen er tid at komme frem og finde en mage til marts eller april.
Den store vandsalamander foretrækker mindre vandhuller, hvor solen kan varme vandet godt op. Som andre padder er salamanderen vekselvarm og afhængig af solens stråler. Da larven af stor vandsalamander svømmer frit rundt i vandet og ikke gemmer sig som den lille vandsalamanders larve, foretrækker den store vandhuller, hvor der ikke bor fisk, så den tørre sommer vil måske vise sig at være god for stor vandsalamander. Den er faktisk også helst fri for ænder. I begge tilfælde handler det om at fisk og ænder æder larverne. Stor vandsalamander bliver i nærheden af sit vandhul. Størstedelen vil aldrig bevæge sig mere end 150 meter væk, selvom der findes eventyrlystne salamandere der er vandret helt op til 1,1 km væk fra deres vandhul, så hører de til sjældenhederne. Mere almindeligt forekommer vandringer på op til 500 meter.
Selvom stor vandsalamander er afhængig af solens lys, så er den et nataktivt væsen. Når solen om dagen har varmet dens vandhul op er den glad, for så er vandet lunt om natten. Hvis man vil møde stor vandsalamander på Amager Fælled skal man på en nattevandring ud til vandhullerne, hvor man med en lommelygte kan lyse ned til dem og være heldig at se et par stykker svømme forbi. Jeg mødte vandsalamanderne for føste gang i foråret, hvor vi fiskede dem op af vandhullerne på den sydlige kofold, men de findes også i den nordlige del af fælleden, hvor de gemmer sig ved et særligt snoet træ.

I Paracelsus’ alkymistiske værk fra middelalderen beskrives salamanderen som ildens elementarånd. Som ildelementarånd lever salamanderen i en vulkan, hvor den smeder skatte og hvis man lytter godt efter kan man høre den hamre og banke. Mange steder kan man se billeder af en salamander omgivet af flammer. Dette billede stammer fra en myte om at salamandere kan slukke ild med giftigt slim og deres kolde krop, endda helt uden at brænde sig. Måske er det på grund af disse fortællinger, at riddere i eventyrene altid drager ud for at dræbe drager?
Når stor vandsalamander til foråret kommer frem af sit vinterhi gælder det om at finde en mage. Salamandrene forfører hinanden med deres smukke orange-gule farver på maven og for hannens vedkommende en prægtig hanekam, som løber hele vejen langs hans ryg. Når han rejser denne hanekam kommer dragen til syne og han ser drabelig ud, hvilket hunnerne finder ganske attraktivt. Hunnen lægger 2-400 æg, som klækkes til mini-salamandre i løbet af et par uger. Ungerne ligner vandsalamandre men med fjeragtige gælder, først senere udvikler de sig til at gå på land. Parringsritual, parring og æglægning foregår i vandhullet. Ja faktisk bliver salamanderen i vandet hele sommeren, for først til september at kravle på land og endelig engang her i løbet af oktober går de i hi i deres huler.
Den store vandsalamander er et rovdyr. De spiser krebsdyr og dafnier, orme og snegle, haletudser og endda egne unger, vandlopper og insekter. Men der er også mange dyr som gerne vil spise salamandre. Det gælder fiskehejren, ænder, alskens fisk og snoge.
Stor vandsalamander er på gullisten i Danmark. Det betyder den er under observation, fordi man frygter den er på tilbagegang på grund af tab af levesteder. Stor vandsalamander yngler ikke i vandhuller, hvor der er fisk eller ænder, og derfor trues den af udsætning af fisk. Vandhullet må heller ikke blive fyldt med alger, så for meget næring og følgelig opblomstring af alger slår den også ud.
Alle salamandere er fredet. Amager Fælleds Venner har derfor dette efterår været i gang med at registrere antallet af salamandre på fælleden, så husk at registrere det på Naturbasen, hvis du møder en salamander på din vej.

Link til registrering af salamandre:
Kilder:
- https://dyr.dk/leksikon/stor-vandsalamander-id291
- http://www.snatur.dk/maalsaet01.htm
- http://www.kalklandet.dk/historie/salamandre/mere
- https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=730
- http://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/padder/stor-vandsalamander/
- https://www.naturhistoriskmuseum.dk/Viden/Naturlex/Krybdyr_og_padder/Stor_vandsalamander
- http://www.naturporten.dk/temaer/danmarks-dyr/padder-og-krybdyr/item/stor-vandsalamander
- http://m.vestkystnatur.dk/oplev/dyr/krybdyr-og-padder/stor-vandsalamander/
- http://denstoredanske.dk/Symbolleksikon/Folklore/salamander
- https://no.wikipedia.org/wiki/Salamander_(fabeldyr)