Sidste weekend var der mulighed for at deltage i lyslokning af skumrings- og nataktive insekter på Amager Fælled. Arrangementet var en del af den BioBlitz der løb af stablen i juni. Under en BioBlitz forsøger man at identificere og registrere så mange forskellige væsner som muligt, og vi mødte da også en del insekter, bl.a. Kanelbjørnen, en smuk brun natsværmer, en lille Torbist, en bille, som elsker lort af forskellig slags og en hel masse hvide Hæg Spindemøl, men det er der jo ikke noget underligt i, eftersom de som larver har ædt næsten alle blade af enkelte træer. Vi mødte også Vårfluen, og det var et skønt gensyn, for tilbage i april måned, da det stadig var vådt, regnfuldt og koldt, mødte vi på en anden tur, også Vårfluen, men dengang var den endnu kun i sit larvestadie. Vårfluen vækker mest opsigt mens den er larve, selvom den faktisk forsøger at skjule sig, hvorimod den er mere neutral og undselig som voksen, hvor den let forveksles med et møl.
Der findes omkring 170 arter Vårfluer i Danmark og over 10.000 forskellige arter på verdensplan. Det er ret mange forskellige slags Vårfluer! De fleste lever i deres larvestadie i vand, men enkelte lever hele livet på land, dette gælder f.eks. Skov-vårfluen (Enoicyla pusilla). De fleste Vårfluelarver bygger også de opsigtsvækkende huse, de lever af planter og alger, men igen er der undtagelser, nogle få arter er i deres larvestadie kødædere og de jager frit i vandet efter andre spiselige væsner og bygger ikke noget hus. Vårfluelarver lever i ferskvand, men de stiller meget forskellige krav til vandets kvalitet. Nogle foretrækker meget rent rindende vand, andre er ret ligeglade og kan leve fint i næsten salt brakvand, mens andre igen foretrækker stillestående søvand. Afhængigt af art og hvor de lever bygger de forskellige former for bolig. Og det er disse larveboliger, der går Vårfluen så opsigtsvækkende. Vårfluelarver er nemlig enestående arkitekter.

Larverne bygger husene i et forsøg på at gemme sig og undgå at blive spist af de mange rovdyr der lever sammen med dem i søer, vandhuller og vandløb. Hver art har sin helt egen byggestil, og de bygger af de materialer de har ved hånden. Nogle bygger yderst kunstfærdige huse af kviste og alger, andre bygger af blade, de først skærer til i rette størrelser, andre igen bygger af sneglehuse, sommetider med levende snegle i. Nogle bygger lange gange på søbunden, andre bygger huse af sten, så strømmen ikke skal tage dem med, det er typisk arter der lever i vandløb og åer, hvor strømmen er stærk. Nogle Vårfluer bygger huse kun af sandkorn, nogle bygger store konstruktioner, andre bygger lange strømlinede boliger, alle har det til fælles at de spinder materialerne sammen med en fin silketråd.
Huset, skal som Erimitkrebsens konkylie, beskytte den bløde del af larven. Larven holder altså det meste af kroppen i sikker forvaring i sit hus og ud af åbningen stikker den kun sit pansrede hoved og forben frem. Med forbenene kan de larver der bygger flytbare huse bevæge sig rundt i vandet, mens et par stærke klobesatte bagben holder larven fast inde i huset. I det tidlige forår kan man samler i massevis af Vårfluelarvehuse, med og uden larver, i de mange vandhuller der findes på Amager Fælled.

Men på et tidspunkt er det slut med at bo i et hus under vandet. I løbet af foråret eller den tidlige sommer forpupper Vårfluelarven sig. Det er forskelligt fra art til art, hvor lang tid forvandlingen fra æg til larve, fra puppe til imago tager. Nogle arter gennemgår hele forvandlingen på en enkelt sommer, andre kan være helt op til tre år om at blive til en Vårflue. Men alle må de igennem de fire stadier. Når Vårfluen inde i puppen, inde i huset, er ved at være klar til at sprede vingerne, bider han hul i puppen, og skynder sig at svømme op til vandoverfladen, så han kan krybe ud og sprede vingerne for første gange. Hvis Vårfluelarven ikke bygger et hus, så må den i stedet bygge et puppekammer, hvor han kan forvandle sig.
Det her med at forvandle sig er en ret fantastisk egenskab, og det er da også en stor tyk grøn larve, som i “Alice i Eventyrland” forklarer Alice, hvordan man bærer sig ad med at ændre form og størrelse. Der kan være tale om en fuldstændig forvandling, som er det der sker med Vårfluen og andre sommerfugle, eller der kan være tale om en ufuldstændig forvandling, som f.eks. Fluer gennemgår. For at en forvandling kan kaldes fuldstændig, må et puppestadie finde sted. De fire stadier i fuldstændig forvandling er; æg, larve, puppe og imago. Fluer og andre insekter som har ufuldstændig forvandling springer puppestadiet over.

Når Vårfluen er vel ude af puppen handler det om at finde en mage. Afhængig af art flyver han rundt og leder efter parringsklare hunner, eller han laver bankesignaler for at tiltrække dem, men det kan også være ham der bliver tiltrukket af hunnernes feromoner. For alle arter gælder det om at være hurtig på vingerne, for de har kun ganske kort tid til at finde en partner, parre sig og lægge æg, så næste generation af Vårfluer kan se månens lys. Nogle arter af Vårfluer lever kun en uge i imago stadiet, andre arter har et par måneder til at få parringen overstået.
Lige nu flakser parringslytsne Vårfluer omkring på Amager Fælled i aften- og nattetimerne, de tiltrækkes ret nemt af lys, men hvis du vil møde larverne og se deres flotte huskonstruktioner, må du vente helt til næste forår. Larverne kan findes i de fleste vandhuller derude, mens de voksne insekter kan flyve vidt omkring, også meget langt fra vand findes de. Tag endelig billeder og fortællinger med tilbage til os andre.
Kilder:
- http://www.vestrehus.dk/dyresider/vaarfluer.htm
- http://www.danmarksinsekter.dk/trichoptera.shtml
- http://denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Zoologi/D%C3%B8gnfluer,_guldsmede,_sl%C3%B8rvinger_mv./v%C3%A5rfluer
- https://www.entoweb.dk/def/trichoptera.php
- https://da.wikipedia.org/wiki/V%C3%A5rfluer
- http://www.naturporten.dk/temaer/danmarks-dyr/insekter/item/a-varflue
- https://da.wikipedia.org/wiki/Sommerfugle
Terese Verbena